ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ - BEETROOT BREADSTICKS


ΚΡΙΤΣΙΝΙ.

Προέρχεται από την ιταλική λέξη "grissini" που προέρχεται από την ηχητική μίμηση της τραγανότητας "κριτς κριτς". Είναι μακρόστενο αλμυρό αρτοσκεύασμα κυρίως της ιταλικής και αργότερα της Ελληνικής κουζίνας, πασπαλισμένο με σουσάμι.
Παρασκευάζεται συνήθως από αλεύρι, μαγιά, νερό, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, αλάτι και σουσάμι και έχει μήκος περί τα 20 εκατοστά. Ο πρώτος συνδυασμός που εμφανίστηκε ήταν με σκλητό κίτρινο τυρί όπως κεφαλοτύρι, παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα.
Σήμερα, μπορείς να συναντήσεις στους φούρνους μεγάλη ποικιλία κριτσινιών με λαχανικά, ελιές, διάφορα άλευρα, πολύσπορα.
Στην Ιταλία, τα κριτσίνια τρώγονται σαν ορεκτικό και χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες, συνδυασμένα συχνά με προσούτο. 
Στην Ελλάδα, κριτσίνια εμφανίστηκαν να πωλούνται από κουλουρτζήδες και ύστερα  σε αρτοποιεία. Τρώγονται στο χέρι σαν κουλούρι ή σαν παξιμάδι βουτηγμένα σε ελληνικό ή γαλλικό καφέ.

Σήμερα η συνταγή μου είναι ιδιαίτερη και μπορώ να πω καμία σχέση με την βασική συνταγή του κριτσινιού. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα υλικά και να βρίσκω πιο απλούς τρόπους και ιδεές για την κουζίνα σου. Έτσι λοιπόν, σου δείχνω κατακόκκινα κριτσίνια με προσθήκη πέστο πατζαριού και μόνο με 4 υλικά! Τραγανά, απολαυστικά, για μικρούς και μεγάλους!




ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ ΜΕ 4 ΥΛΙΚΑ !

Υλικά:

* ½ πακέτο φαρίνα (περίπου 250γρ)
* 1 φλ. Ελαιόλαδο
* 1 φλ. Κρασί
* ½ φλ. Πέστο πατζαριού (δες συνταγή)


Εκτέλεση:

- Ενώνω όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύω μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά λαδερή ζύμη. Μπορεί μα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι λίγο παραπάνω.
- Τοποθετώ τη ζύμη σε κορνέ για να βγούν σε όμορφο σχήμα και γιατί η ζύμη μου είναι αρκετά μαλακιά για να πλαστεί (γίνεται όμως με λίγη υπομονή) και σχηματίζω τα κριτσίνια μου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τα φτιάχνω σε μήκος όσο το μακρύτερο δάκτυλο για να είναι εύχρηστα και να μη σπάνε.
- Πασπαλίζω αν θέλω με σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.
- Ψήνω στους 230-250 C το πολύ για 10 λεπτά. Αυτό θα το δεις ανάλογα το φούρνο σου!

Τα βγάζω και αφήνω να κρυώσουν. Όσο είναι ζεστά θα είναι μαλακά και μετά θα σκληρύνουν. Είναι τραγανά και πολύ πολύ γευστικά. Σίγουρα και τα μικρά σας θα ξετρελαθούν!

Έξτρα τιπς:

- Στην 1η φορά που θα τα φτιάξετε να είστε πάνω από το φούρνο για να δείτε σε πόσα λεπτά θα γίνουν χωρίς να καούν. Ο κάθε φούρνος δυστυχώς διαφέρει!
- Για πιο έντονο εντυπωσιακό χρώμα μπορείτε να προσθέσετε στο αρχικό μείγμα κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στα συγκεκριμένα δε πρόσθεσα.
- Διατηρούνται έξω και δε χάνουν την τραγανότητά τους τουλάχιστον για 1 βδομάδα…Αν μείνουν!!!
- Δοκιμάστε να κάνετε και με άλλα πέστο τη συνταγή!
Εnjoy!!!! 
Περιμένω τα δικά σας με hashtag #greciankritsinakia !!!

ENGLISH



BEETROOT BREADSTICKS WITH 4 INGRIDIENTS

Ingridients:

* ½ farina flour package (approximately 250gr)
* 1 cup of oliveoil
* 1 cup of wine
* ½ cup of beetroot pesto (check recipe)

How to make them:

- Combine all the ingredients together and mix until it becomes a soft oily dough. You may need to add some more flour.
- Place the dough in a cornea so that they come out in a beautiful shape because my dough is soft enough to form (but you can also make them by hand with a little patience) put the breadsticks on a baking paper. Make them as long as your longest finger so that they are easy to eat and do not break.
- Sprinkle with sesame seeds, black or poppy seeds.
- Bake at 230-250 C for 10 minutes. You will see this depending on your oven!

Take them out and let them cool. As long as they are warm they will be soft and then they will harden. They are crunchy and very, very tasty. Surely your little ones will eat them too!

Extra tips:

- The first time you make them, be over the oven to see how many minutes it will take without burning. Unfortunately, every oven is different!
- For a more intense striking color, you can add red pastry color to the original mixture. I did not add to the specifics.
- You can keep them out in a dry place and do not lose their crunchiness for at least 1 week… If they stay !!!
- Try making the recipe with other pestos!


Εnjoy !!!! 
Christin K.

0 Comments