ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ | GREEK PORK (KOTSI) IN DULL

 ΚΟΤΣΙ.

Είναι το κομμάτι κάτω από το γόνατο του ζώου μέχρι τη γάμπα. Θεωρείται το τελευταία χρόνια ένα ντελικάτο πιάτο στα εστιατόρια καθώς το σχήμα μου βοηθάει να σερβιριστεί και να μαγειρευτεί ολόκληρο και είναι αρκετά εντυπωσιακό όταν στο φέρνουν στο τραπέζι. Το κότσι έχει ένα μεγάλο κεντρικό κόκαλο που συνήθως όποιος έχει όρεξη να το σπάσει, κρύβει έναν ντελικάτο θυσαυρό, το μεδούλι. Γύρω από το κόκκαλο έχει το πιο μαλακό κρέας, μπόλικο και αρκετά λιπαρό. Όλο αυτό περιτυλίγεται από παχύ δέρμα του ζώου που ο κρεοπώλης σου θα το έχει καθαρισμένο και ξυρισμένο που με την κατάλληλη μαγειρική θα γίνει μια θεσπέσια τραγανή πέτσα.

Σε 2 μέρες έχουμε Τσικνοπέμπτη αλλά μιας και η όρεξη δε είναι τόσο μεγάλη για να ψήσουμε φέτος, αλλά ούτε μπορούμε να μαζευτούμε μεγάλη παρέα, θα φτιάξω στο φούρνο 2 υπέροχα κότσια με πατατούλες. Η συνταγή είναι πολύ απλή και πεντανόστιμη αλλά πρέπει να τα βάλεις πιο νωρίς για να γίνουν με τη ψυχή τους!

Υλικά:

2 κότσια ( περίπου 1 κιλό το καθένα)

πατάτες όσες χωράει στη γάστρα

1/3 κούπας ελαιόλαδο

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 πορτοκάλι

1 λεμόνι

μπαχάρια όσο θέλετε :

αλάτι 

ρίγανη

θυμάρι

πάπρικα

κύμινο

δεντρολίβανο

πούδρα από κόκκινη πιπεριά Evge 

KΡΕΑΣ

Εδώ είναι το μυστικό και θέλει προετοιμασία. Σκουπίζω καλά τα κομμάτια κρέατος. Ανοίγω τρύπες με το μαχαίρι και προσθέτω τις σκελίδες σκόρδο. Το σκόρδο σπάει τη μυρωδιά που μπορεί να βγάλει το χοιρινό. Αλείφω το κρέας με το ελαιόλαδο. Προσθέτω αλάτι με τη χούφτα μου και αρχίζω να κάνω μασάζ σε όλο το κρέας. Αυτό βοηθά να κολλήσει το αλάτι απάνω και θα βοηθήσει τη πέτσα να γίνει τραγανή. Πασπαλίζω με τη ρίγανη, το θυμάρι, τη πάπρικα, το κύμινο και το δεντρολίβανο. Τοποθετώ στη γάστρα.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Πλένω καλά γιατι συνήθως τις αφήνω με τη φλούδα. Κόβω στα 4, προσθέτω στη γάστρα. Πασπαλίζω πάλι με τα ίδια μπαχαρικά, ελαιόλαδο και πρόσθεσα και πούδρα κόκκινης πιπεριάς Εvge , γιατί λατρεύω τη κόκκινη πιπεριά και θα δώσει αψάδα στις πατάτες μου και γεύση. Προσθέτω πάνω από το φαγητό μου τους χυμούς από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Κλείνω το καπάκι της γάστρας.

ΦΟΥΡΝΟΣ

Προθερμαίνω στους 250 c. Τοποθετώ τη γάστρα στη μεσαία σχάρα. Ψήνω για 30 λεπτά. Μειώνω στους 200 C και ξεχνάω το φαγητό για 2.5 ώρες. Στην 1.5 ώρα ελένχω το φαγητό μου μήπως πρέπει να το γυρίσω. Ανοίγω τη γάστρα. Για να πάρει χρώμα το φαγητό μου αφήνω ανοικτή τη γάστρα πλέον και ψήνω άλλα 25 λεπτά στους 250 c.

Aφήνω το φαγητό μου να ξεκουραστεί. Σερβίρω όλη τη γάστρα στο τραπέζι. Το κρέας λιώνει στο στόμα. Η πέτρα τραγανή στο φουλ, ειδικά όταν βγει από το φούρνο οπότε σου συστήνω να υπολογίσεις το ψήσιμο κοντά στο σερβίρισμα. Οι πατάτες έχουν μελώσει, έχουν πάρει όλες τις γεύσεις και έχουν κάνει μια τέλεια κρούστα. Τι άλλος θες από ένα φαγητό; Γίνεται μάχη σου το λέω!








with love for food
Christin K - Grecian Taste


0 Comments