ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ | TRAHANA PIE WITH VEGGIES & CHICKAN LIVERS

 

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ. 


"Γιαγιά. Ταψί. Φύλλο. Τραχανάς και τυριά, καμιά φορά και κρέας μέσα. Αυτά έχω σαν αναμνήσεις."

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό, που το έχουμε συνηθίσει σαν σούπα. H λέξη "τραχανάς" κάποιοι λένε ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη "τρακτόν" που σημαίνει τραγανός. Τα βιβλία επίσης λένε ότι ίσως προέρχεται από την Περσία ترخوانه‎ ταρχανέ , που στη γλώσσα τους σημαίνει τραχύς, τραγανός , υγρός μουσκεμένος. Επίσης, αναφέρουν και πηγές ότι προέρχεται από την Ινδία, από την λέξη "χουάν" που σημαίνει μέρος φαγητού/τραπέζι, φαγητό, μεγάλο ξύλινο μπολ" και περιγράφει την διαδικασία που το τρώμε. 

Τελικά, ο τραχανάς είναι ελληνικός; Σίγουρα έχουμε μεγάλη παραγωγή, οπότε ναι εγώ τον βαπτίζω ελληνικό την στιγμή που έχουμε παραγωγούς που το υποστηρίζουν.

Να σου πω την αλήθεια δε συμπαθώ τον τραχανά σαν σούπα. Βρίσκω εναλλακτικές μεθόδους όμως να τον μαγειρέψω είτε απλά ως βραστό , στραγγίζω και τον προσθέτω στις σαλάτες μου με φρέσκο ελαιόλαδο, είτε τον φτιάχνω πίτα.

 Η παρακάτω πίτα λοιπόν ήθελα να είναι ένας πλήρες γεύμα, ένα κομμάτι να περιέχει τα πάντα, έτσι με λίγη βοήθεια από παλιές αναμνήσεις και λίγη εξέλιξη έφτιαξα μια πίτα πολύ ιδιαίτερη με έναν εξαίδιο τραχανά που είχα στα χέρια μου από την εταιρεία Bellisimo , ελληνική εταιρεία που αναζητά προιόντα από μικρούς παραγωγούς με μυρωδικά και αποξηραμένα λαχανικά.


ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ

Υλικά:

για τη ζύμη:

3 κούπες αλεύρι

1 κούπα νερό

1 κγλ αλάτι

1 κγλ ξύδι

4 κσ ελαιόλαδο

για τη γέμιση:

300 γρ συκωτάκια πουλιών

300 γρ τραχανάς Βellisimo

100 γρ φέτα

1 κρεμμύδι

1 κολοκύθι

1 καρότο

1 πιπεριά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

μπαχαρικά:

1 κ.σ αλάτι Μεσολογγίου Bellisimo

1 κ.γλ από 4 πιπέρια Bellisimo

ΖΥΜΗ

Προσθέτω όλα τα υλικά σε μπολ. Ζυμώνω μια εύπλαστη ζύμη και την χωρίζω σε 3 μπάλες. Σκεπάζω με πετσέτα μέχρι να ετοιμάσω τη γέμισή μου.

ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ

Σωτάρω σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.  Ψιλοκόβω.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Κόβω σε κύβους και βράζω σε νερό για 6 λεπτά, μαζί με το τραχανά. Στραγγίζω.

ΓΕΜΙΣΗ

Προσθέτω όλα τα υλικά σε ένα μπολ μαζί με τα μπαχαρικά και ανακατεύω.

ΦΥΛΛΟ

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τις ζυμένιες μπάλες μου με το πλάστη. Προσθέτω ένα φύλλο στο πάτο λαδομένου ταψιού 22 εκ. Προσθέτω τη γέμιση. Ανοίγω τα άλλα 2 φύλλα μου και τοποθετώ από πάνω λαδώσω μεταξύ τους. Κρατάω λίγο ζυμαράκι και φτιάχνουμε και καρδούλες με τη Νιόβη. Λαδώνω την επιφάνεια.

ΦΟΥΡΝΟΣ.

στου 200 C. Ψήνω τη πίτα μου για 50 λεπτά στη μεσαία σχάρα.

Όλες οι γεύσεις έχουν ενωθεί. Μια δαγκωνιά που μυρίζει χωριό, οικογένεια. Ο τραχανάς έχει γίνει το ζυμαρικό που ενώνει όλα τα υπόλοιπα υλικά. Η φέτα και τα συκωτάκια δίνουν μια άλλη έκταση στη γεύση. Τα λαχανικά παίζουν τον ανάλαφρο συνδυασμό. 

Αυτή η πίτα είναι ανοικτή να βγάλετε οποιοδήποτε υλικό από τα παραπάνω δεν σας κάνει αίσθηση και να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο ή όχι.

Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε.


























with love for food



Christin K - Grecian Taste

ENGLISH TRANSLATION




0 Comments