ΦΑΣΟΛΙΑ ΞΥΔΑΤΑ ΣΑΛΑΤΑ | BEANS VINEGAR SALAD


ΦΑΣΟΛΙΑ.


Προέρχονται από την λατινική λέξη fagioli, με την οποία έγινε αρχικά γνωστό το όσπριο στην Ιταλία η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη fava (κουκιά).

Διάφορες ποικιλίες φασολιών έχουν προέλθει από διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Νότια Αμερική. Η παλαιότερη ένδειξη καλλιέργειας φασολιών πιστεύεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις.

Τα φασόλια αναπτύχθηκαν για πάνω από 8.000 χρόνια, δίδοντας μια πολύτιμη πηγή τροφής στους ιθαγενείς πληθυσμούς των ανθρώπων. Στα αγγλικά ο αρχικός τύπος των φασολιών ονομάζεται pole beans (σημαίνει εκτός των άλλων και κοντάρι ή άξονας). Τα φασόλια αυτά, από τις νότιες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής ως τη λίμνη Χιούρον στα βόρεια, αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των διαφόρων αγροτικών φυλών.

Τα φασόλια είναι μεγάλη πηγή πρωτεϊνών γι αυτούς που ακολουθούν την βίγκαν διατροφή και είναι από τα πρώτα στη διατροφή τους.
Στην Ελλάδα αγαπάμε τα φασόλια και το πιο διάσημο ελληνικό φαγητό ανά τον κόσμο είναι η φασολάδα.

Τα φασόλια όμως είναι ένα εμπνεύσιμο υλικό και μπορείς να φτιάξεις πολλά πράγματα. Σήμερα, έτος 2021, είναι η 1η μέρα της Σαρακοστής και σας ανακοινώνω πως θα τηρήσω νηστίσιμο πρόγραμμα μέχρι το Πάσχα. Οι λόγοι και λόγω θρησκείας, ένιωσα την ανάγκη να τηρήσω τα έθιμά μας, είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινώσω τον οργανισμό μου, είναι μια πρόκληση να πειραματιστώ με βίγκαν συνταγές.

Μιας και όμως έχω αναφέρει ότι κάθε βδομάδα θα σου δείχνω και από μία σαλάτα , αυτή η ξυδάτη φασολοσαλάτα είναι μια από τις αγαπημένες μου, την φτιάχνει η μητέρα μου χρόνια και συντροφεύει άψογα το νηστίσιμο τραπέζι σου. 
Για μένα δε σου κρύβω ότι είναι ένα πλήρες γεύμα, είναι πεντανόστιμη και πανεύκολη.


ΦΑΣΟΛΙΑ ΞΥΔΑΤΑ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

  • 500 γρ φασόλια λευκά μικρά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ ελιές Καλαμών κομμένες σε ροδέλες ( χρησιμοποίησα τις αποξηραμένες ελιές 4 GREEK GAIAS)
  • 1/3 ματσάνι άνηθο ψιλοκομμένο

ντρέσινγκ:
  • 1/3 κούπα ελαιόλαδο
  • ξύδι ( όσο θέλω)
  • 1 κγλ αλάτι


ΦΑΣΟΛΙΑ
Μουλιάζω από το προηγούμενο βράδυ σε νερό. Βράζω μέχρι να μαλακώσουν.

ΣΑΛΑΤΑ
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σαλάτας.

ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Ανακατεύω όλα τα υλικά και περιχύνω.

Η σαλάτα είναι έτοιμη. Μπορεί να φαγωθεί και ζεστή αλλά εγώ προτιμώ να την βάλω για κάποιες ώρες στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις και ύστερα να την απολαύσω!
















with love for food
Christin K - Grecian Taste

0 Comments