ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΛΗΜΝΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΙ

ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ.

Ξέρω ότι σε έχω συνηθίσει σε εύκολες συνταγές στο Grecian Taste και γενικά αν βλέπεις κάτι πολύ δύσκολο, μπορεί και να μην μπεις στην διαδικασία να το φτιάξεις. Θα προσπαθήσω σήμερα να σου εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ, πως μπορείς να φτιάξεις το απόλυτο προζυμένιο ψωμί, τραγανό, αεράτο, με τις τριπούλες του, όσο λαχταριστό το βλέπεις, γιατί πραγματικά αξίζει. Δεν έχει κόπο, θέλει τρόπο...ναι θα σου πάρει λίγο χρόνο και έχει λίγη διαδικασία, αλλά είναι πανεύκολη κ αξίζει να αφιερώσεις κάποιες ώρες.
Αρχικά να σου πω τι σημαίνει προζυμένιο ψωμί.
Είναι το αποτέλεσμα από μια ζύμη που έχει ζυμωθεί με το ίδιο το αλεύρι του. Η διαδικασία και το μείγμα που προκύπτει λέγεται προζύμι και αυτό είναι το βασικό υλικό στη συνταγή του ψωμιού που θα φτιάξεις.
Το προζυμένιο ψωμί έχει μια πιο έντονη και ξινή και πικάντικη γεύση, είναι πιο συμπαγές, έχει σούπερ τραγανή κόρα, διατηρείται πολύ περισσότερο από το κοινό ψωμί. 

Όταν φτιάχνω προζυμένιο ψωμί και γενικά ψωμί, τριπλασιάζω τη δόση, φτιάχνω δλδ περισσότερα ψωμιά και τα αποθηκεύω στη κατάψυξη. Έτσι έχω ψωμί για όλη τη βδομάδα αν καταναλώνουμε καθημερινά ή και για 2 βδομάδες. Το αφήνω απλά να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου και είναι φρεσκότατο.

Για να φτιάξεις εξαιρετικό ψωμί , πρέπει να έχεις το σωστό αλεύρι. Το καλύτερο ψωμί γίνεται με αλεύρι, χωρίς συντηρητικά όπως το κίτρινο αλεύρι Salamousas.gr , καλλιεργείται στα εδάφη της Λήμνου, είναι μια εξαιρετική ποικιλία που ακούγεται πολύ το τελευταίο χρόνο και έχει μπει για τα καλά στη κουζίνα της νοικοκυράς. Στη συνταγή μας θα χρειαστούμε και το κίτρινο αλεύρι ολικής, που θα βάλουμε 30% στο ψωμί μας, αλλά μόνο με αυτό θα φτιάξουμε το προζύμι, το μείγμα που θα κάνει το ψωμί εξαιρετικό.


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

για το προζύμι:
50 γρ αλεύρι κίτρινο Salamousas_agrifood_lemnos
50 γρ αλεύρι κίτρινο ολικής Salamousas_agrifood_lemnos
100 ml νερό


για το ψωμί:
450 γρ αλεύρι κίτρινο Salamousas_agrifood_lemnos
150 γρ αλεύρι κίτρινο ολικής Salamousas_agrifood_lemnos
200 γρ προζύμι
400 μλ νερό
1κσ αλάτι


ΠΡΟΖΥΜΙ
Σε μεγάλο βάζο ή τάπερ προσθέτω τα υλικά, ανακατεύω. Ακουμπάω απλά το καπάκι από πάνω (χωρίς να το ασφαλίσω πλήρως). Αφήνεις σε ζεστό μέρος για 2 μέρες.
Ανά 24 ώρες και για 3 μέρες το ταίζω, δλδ προσθέτω  25 γρ αλεύρι ( ολικής ή μιξ κανονικο/ολικής) + 25 μλ νερό. Σε 5 μέρες λοιπόν είναι έτοιμο!

ΨΩΜΙ
Σε λεκάνη διαλύω το προζύμι με το νερό. Προσθέτω το αλεύρι και αλάτι. Ανακατεύω με κουτάλα.
Κλείνω με μεμβράνη και αφήνω για 1 ώρα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΖΥΜΩΣΗΣ
Ανοίγω τη μεμβράνη ζυμώνω λίγο και ξανακλείνω τη μεμβράνη και αφήνω για 1 ώρα.
Ανοίγω τη μεμβράνη ζυμώνω λίγο και ξανακλείνω τη μεμβράνη και αφήνω για 1 ώρα που είναι και η τελευταία.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Η ζύμη τώρα πρέπει να έχει διπλασιαστεί. Χωρίζω σε 2 μέρη και πλάθω ως μπάλες. Τοποθετώ τις μπάλες σε τάπερ ή σε 2 ξεχωριστά μπολ κλεισμένα με μεμβράνη και τα τοποθετώ στο ψυγείο όλη νύχτα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Βγάζω τα μπολ και αφήνω 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

ΦΟΥΡΝΟΣ
Προθερμαίνω στους 250 C. Χαμηλώνω στους 200 C. Τοποθετώ τα ψωμάκια σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί στο μεσαίο επίπεδο. Απο κάτω είτε βάζω ένα ταψάκι με λίγο νερό ή δίπλα από τα ψωμιά μου ένα μικρό ταψάκι ή πυρέξ με νερό. Ψήνω για 20 λεπτά.
Αφαιρώ το ταψί ή πυρέξ με νερό και ψήνω για άλλα 30 λεπτά.

Και αφού διάβασες τη συνταγή και λες πωωω θα κάνω όλο αυτό;
Το αποτέλεσμα αξίζει. Ναι, θα χρειαστείς να αφιερώσεις1 βδομάδα συνολικά για να φτιάξεις αυτό το ψωμί. Αλλά αξίζει...αξίζει να δοκιμάσεις εσύ, η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτό το ψωμί στο γιορτινό τραπέζι, αξίζει να δεις τα χαμόγελά τους και να νιώσεις περηφάνια που τα κατάφερες. Επίσης, είναι ένα υπέροχο δώρο να τους κάνεις.
Και σου είπα το κόλπο! Τριπλασίασε τη δόση για να φτιάξεις περισσότερο! :)
Περιμένω το δικό σου εξαιρετικό προζυμένιο ψωμάκι.

*τιπ 
----------
Το προζύμι που μένει ΔΕ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ! Το αποθηκεύσεις σε ένα νεό βάζο/τάπερ. Το τοποθετείς στο ψυγείο. Βάλε υπενθύμιση 1 φορά τη βδομάδα να το ταίζεις με 50γρ αλεύρι + 50 γρ νερό. 
Όταν θα θες να το ξαναχρησιμοποιήσεις απλά το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου από την προηγούμενη μέρα!





















με αγάπη για το χειροποίητο ψωμί,
Χριστίνα.
Grecian Taste




0 Comments